Hvad er fremtidsforskning
Future Navigators teknik
Hvad er fremtidsforskning? Fremtidsforskning er en “eklektisk” tilgang til verden. Hvilket med andre ord vil sige, at fremtidsforskere stjæler med arme og ben alt hvad der virker fra andre discipliner for at sætte det sammen på nye måder. Formålet er at skabe overblik og vise nye sammenhænge, der peger fremad. Der er masser af mennesker, der arbejder med at forstå problemer og skrive analyser. For fremtidsforskere handler det om, at forløse og sætte sammen. At se det, der endnu ikke findes og at kunne forestille sig radikalt anderledes udviklinger, der bryder med vaner og plejermentalitet – uden at miste forbindelsen til virkeligheden.
Fremtidsforskning er både kunst og videnskab
Fremtidsforskning er kunst fordi man skal bruge sin fantasi og sin fornemmelse, træne sin intuition og konstant holde øjne og ører åbne. 365 dage om året, 7 dage om ugen 24 timer i døgnet. Fremtidsforskning er videnskab fordi vi arbejder systematisk med research, statistik, data, metodeudvikling, kritisk-konstruktiv argumentation – og især fordi det meste af det vi laver i sidste ende skal kunne omsættes til en eller anden form for samfundsmæssig værdi.
“Alle mennesker kan gå i dybden. Det kræver stor professionalisme at blive på overfladen”
Tidligere biskop Jan Lindhart
Mange tror at forskning og videnskab kun udføres af personer i hvide kitler, der siger ting som “hvad er evidensen for det?”. Men sådan er det jo ikke.
Forskere har til alle tider været drevet af undren og nysgerrighed. Forskere flytter sig fysisk og mentalt udenfor grænserne af det kendte, og tænker “hmmm, jeg laver lige en hypotese om at tingene måske hænger sammen på en helt andet måde end vi tror i dag, eller overhovedet kan forestille os”. Og så går de ud og samler data, arbejder med fakta og fremlægger deres tanker og nye indsigter for de andre videnskabsfolk, der systematisk hegler det hele i gennem. Så jo vi er forskere, og ja man kan faktisk godt forske i det, der ikke eksisterer endnu. Det gør alle dem, der jagter en kur mod cancer også.
Og skulle Columbus først have afleveret en evidensbaseret analyse med en vurdering af sandsynligheden for, at ekspeditionen ville finde nyt land, herunder redegøre for hvad han ville bringe med tilbage af gevinster, så var han nok aldrig kommet afsted …
Future Navigators Mindset
Vi samarbejder med kollegaer over hele verden, og har selv udviklet en række smarte teknikker indenfor formidling af fremtiden, til at lave bedre og mere systematisk research samt metoder der gør vores kunder i stand til selv at spotte trends, skabe overblik og oversætte til ny værdi. Vores gren af fremtidsforskningen er meget centreret om “hvad mennesker mon vil finde på”. Hvad vil give mening? Hvilke muligheder er de rigtige og de mest ønskværdige? Det gode liv er det naturlige omdrejningspunkt for fremtiden i Future Navigator. Vi mener, at der til alle tider har været mennesker, der agerede som fremtidsforskere om det så var oraklerne fra oldtiden, profeterne fra biblen, de opdagelsesrejsende, guruerne eller de rebelske videnskabsfolk. Fremtidsforskere har til alle tider fået skudt i skoene, at vi har kuk i kalechen og rotter på loftet. Mennesker der ser det nye før alle andre, bliver først ombejlede visionære hvis de lykkes med at oversætte nye trends til nye goder. Eller også må de efterlade sig noget, så eftertiden kan hylde dem.
Verden har brug for flere fremtidsforskere
Folk siger tit: “Hvis ikke man lærer af fortiden, er vi dømt til at gentage den”. Ja, ja, men hvis ikke vi lærer at vi kan skabe, forme og påvirke fremtiden, så gør vi det også. At arbejde bevidst og strategisk med fremtiden svarer til at tage styringen på livets motorcykel. Hvis man vælger sidevognen, kommer man nok frem i verden, men andre bestemmer ruten. Tag styringen – det er din fremtid!
Nu bevæger vi os heldigvis mod lysere tider, hvor det at arbejde med fremtiden bliver mere og mere anerkendt og eftertragtet. I år 2000 skulle vi stave g-l-o-b-a-l-i-s-e-r-i-n-g for folk, og urbanisering var noget med modeltog. Men se, hvor vi er nu, hvor digital undervisning, mobile platforme og legetøjs-droner er blevet allemandseje på ekstremt kort tid. Fremtiden rykker tættere på. Og det er normalt at blive forskrækket. Måske endda bange.
Fremtiden er dog ikke farlig. Men i dag er den ekstrem teknologidrevet med et overdrevent fokus på mere, på produktion og på vækst. At tage sig tiden til at vende og dreje de fælles grundantagelser, se nye sammenhænge, blive enige om fremtidens vilkår og blive blæst igennem af alt det man i dagligdagen ikke har tid til at forholde sig til, er sundt og modigt og godt.
Der er en fremtidsforsker i os alle. Så tænk på os, som en kørelærer. Vi ønsker intet andet end at vise dig, hvor meget styring du faktisk kan tage over din fremtid. Når man har bestået køreprøven vender man sig ikke om og spørger kørelæreren, hvor man nu skal køre hen.
Vi skal ikke bestemme, hvor du skal køre hen. Eller hvilke tanker du skal tænke. Men vi kan give dig overblikket, indholdet og metoderne til, at du selv kan finde ud af det.