Håndværkeren er blevet symbolet på det gode menneske

Vores huse og møbler er ikke kun funktionelle genstande. De skal fortælle en historie om hvem vi er som mennesker. Og helst at vi er gode, etiske mennesker, som tilhører et fællesskab. At vi er en del af en større historie, som rækker tilbage til bedre tider, hvor sociale medier og markedsundersøgelser ikke fandtes, og hvor alting var mere autentisk – dette er reaktionen på finanskrisen.

Arkitektstuderende Niels Guénec har fokus på en bæredygtig tilgang til byggeri og arkitektur og arbejder for tiden på et skoleprojekt om at konstruere en tilbygning til Frederiksborg Slot. Denne opgave handler ikke om at opfinde den dybe tallerken og lave noget nyt og banebrydende, men derimod om at finde en løsning, som andre allerede har lavet. Niels forklarer: ”Der er så meget værdi, man kan hente i den historie og de former, der allerede er. Og det er også noget, som kan formidle et projekt. Det er den bæredygtige tilgang jeg kan lide; at man tager udgangspunkt i noget, som allerede er lavet i stedet for at producere nyt, nyt, nyt.”

Forbrugerforskning peger på, at vi er blevet trætte af den marketingtænkning, som vi oplever har invaderet næsten alle aspekter af vores liv. Forskningen viser, at vi i stigende grad oplever os selv som aktører på et marked, hvor vi skal sælge os selv. Stadig flere steder udsættes vi for markedstænkning, selv på skoler, universiteter og sygehuse. Al produktudvikling og branding er baseret på forbrugerundersøgelser, hvor man konstant prøver at komme så tæt på forbrugeren som muligt. Derfor er vi begyndt at efterspørge ting, som vi tror er uden for markedet, som fx godt håndværk og ting fra ’gamle dage’.

Fremtidsforsker Mette Sillesen siger: ”Det handler om at gå fra mere til bedre. Finanskrisen var en vanvittig form for produktbulimi. Nu vil folk gerne rydde ud og finde mening og værdi i ting. Folk sælger ud og putter ting på Den Blå Avis. Man vil gerne leve mere “clean & simple living”. Der skal være en historie bag, og det skal helst være bæredygtigt. I stedet for at købe mange ting i IKEA, venter man og køber noget dyrere og af bedre kvalitet, som man kan stå inde for.”

 

Læs hele artikel på side 16 her

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *