Vis mig dit hotel – og jeg skal sige dig, hvem du er

Et hotel er ikke bare et sted, du sover. I dag vælger flere hotel efter, hvem de er, og hvilken historie som de gerne vil fortælle om sig selv.

Danske hoteller oplever en markant fremgang i hele landet. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Og det er især danskerne, som bidrager til fremgangen. Fremtidsforsker Mette Sillesen nikker genkendende til tendensen.

»Helt generelt ser vi, at vi begynder at bruge både tid og penge på oplevelser frem for at sætte vores penge i vores hus og boligindretning. Vi rejser mere og kommer mere ud af vores hjem. Vi vil væk fra materialisme – og vores sociale status bliver målt i, hvad vi gør og bruger vores tid på, frem for hvad vi ejer,« forklarer hun.

Bevidst valg af hotel

Som en følge af det vælger mange at overnatte på hotel i jagten på oplevelser og autenticitet. Men et hotel er ikke bare et sted, man sover. I dag er valget af hotel meget mere bevidst end nogensinde før, lyder det fra fremtidsforskeren.

»Når vi vælger vores hotel, er vi meget reflekterede over vores identitet. Det hotel, som vi vælger, skal være i tråd med den måde, som vi ser os selv på. Mange baserer deres valg af hotel på, om stedet er værdigt til at dele online, og om det er et sted, som man har lyst til at fortælle om. Vi spejler os i oplevelser, og når oplevelsen inkluderer et hotelophold, går mange ofte hele vejen og vælger et hotel, hvor de kan se sig selv i øjnene.«

Ifølge Mette Sillesen handler det i dag om at få en unik oplevelse, og om at hotellet er særpræget.

»Det kan f.eks. være et designerhotel med designermøbler, der signalerer, at her er en person, som går op i god design.

Men mange vælger også hoteller efter pris, men det skal være et lavprishotel, som stadig er forholdsvis trendy, og hvor det hele fungerer som f.eks., at internettet og teknikken på værelset virker,« forklarer hun.

Trækker stikket

Ud over oplevelser og selviscenesættelse er hotellerne også danskernes foretrukne måde at trække stikket fra en hektisk hverdag.

»Mange vælger hotel, fordi man så bliver serviceret og kan læne sig tilbage og ikke skal tænke på noget,« forklarer hun og fortæller, at især spahoteller er eftertragtede.

»Der er flere end tidligere, som foretrækker et ophold på et spahotel. Det hænger sammen med, at vi i dag lever en ret hektisk hverdag med højt tempo, og hvor vi er meget online både i arbejdstiden og fritiden. Vi har derfor brug for små afbræk en gang imellem, hvor vi kan få lov til bare at være og ikke yde noget.

På spørgsmålet om hotellerne er populære hos danskerne i fremtiden, svarer Mette Sillesen prompte.

»Ja, oplevelseshotellerne er stadig populære. Buzzwordet siden starten af 2003 har været autenticitet – den er sikker hvert år, og det bliver det ved med at være i fremtiden,« siger hun.

Hent artiklen “Vis mig dit hotel – og jeg skal sige dig, hvem du er” af Christina Hasselbalch Langpap fra Jyllands-posten som pdf her