Fremtidens konference skal være en sanseoplevelse

Den klassiske konference med informationstunge foredrag og netværk med visitkort og kaffe i pausen har for længst passeret sin holdbarhedsdato. I stedet efterspørger danskerne skræddersyede kurser med ekstraordinære oplevelser og indtryk, der pirrer sanserne og efterlader deltagerne inspireret.

Ligesom på så mange andre planer i danskernes liv anno 2016 handler det også om oplevelser og autenticitet, når der skal vælges et kursus eller en konference i fremtiden. Sådan lyder det fra fremtidsforsker Mette Sillesen, når hun kigger i krystalkuglen for at se, hvilke tendenser som danskerne vil møde inden for området i de kommende år.

»Deltagere stiller endnu højere krav til oplevelsen af kurset eller konferencen. De vil forvente mere af oplevelserne – både før, under og efter arrangementet. Det gør de allerede i dag, men kravene bliver endnu højere i fremtiden,« spår hun.

Den klassiske opbygning af en konference med en foredragsholder og efterfølgende netværk er ifølge fremtidsforskeren forældet. I fremtiden skal konferencen ses som en helhedsoplevelse, hvor alle kontaktpunkter er nøje udtænkt.

»Oplevelsen starter allerede inden konferencen, når deltagerne ved, at de skal med. Før en konference, kan du spørge ind til deltagerne med spørgsmål som f.eks.: Er du vegetar? Har du nogle krav til teknologien? Eller er der noget, du har brug for i forhold til konferencen? På den måde føler den enkelte sig hørt og føler ikke, at konferencen er en standardpakke, men derimod et skræddersyet arrangement med hensyn til unikke behov og præferencer,« forklarer Mette Sillesen.

Ikke information, men inspiration

Hvor mange før i tiden samledes på kursus eller konference for at få ny viden, kan alle i dag gå online og blive opdateret med dugfrisk viden inden for deres arbejdsområde. Og da en stor del af hverdagen allerede bliver brugt på nettet, både rent arbejdsmæssigt, men også i fritiden, har danskerne store forventninger til de arrangementer, som de vælger at bruge deres dyrebare offlinetid på.

»Det betyder, at der er større krav end nogensinde før til det fysiske møde, og hvad konferencen skal kunne. Når man vælger at afsætte tid til et kursus eller en konference, så skal det være noget ekstraordinært, som man får ud af det.

Hvis man ligeså godt kunne have siddet ved computeren og lære det, som man lærer på konferencen, så er det bare ikke godt nok.

Når man vælger at bruge tid og energi på at komme til en konference, så skal den transformere dig på en eller anden måde og give dig noget, som du ikke kan få andre steder,« forklarer Mette Sillesen.

Det er altså ikke information, som danskerne hungrer efter, når de tager på kursus og konference i 2016, men derimod inspiration og transformation, mener hun.

»Når man vælger at være der fysisk, kommer man for oplevelsen og for at netværke. I dag er netværk en væsentlig del af det at tage på konference eller kursus, og noget som man som udbyder også kan skabe en oplevelse omkring. At netværke skal ikke bare være at drikke kaffe og dele visitkort ud, men det at dele en oplevelse. Der er mange måder, hvorpå man kan gøre det sociale element til en oplevelse, f.eks. kan man servere noget særligt mad, som larver eller myrer. Det kan også være sanseoplevelser med lys, lyd eller dufte. Det grundlæggende er, at det skal være noget overraskende og noget, som man ikke har set før.«

Hent artiklen “Fremtidens konference skal være en sanseoplevelse” af Christina Hasselbalch Langpap fra Jyllands-posten som pdf her