Fem nedslag fra coronakrisen

Fem nedslag fra coronakrisen

Coronakrisen har farvet vores verden grå. Sat den i stå – eller i hvert fald på pause. 2020 føltes, for mange, som både det længste og korteste år, de nogensinde har oplevet. Man skal virkelig have levet under en sten for ikke at vide, hvor mange ødelæggelser og katastrofer, den har forsaget. Arbejdsløshed, død, sygdom, afsavn, ensomhed.

Men graver vi dybere, kan vi godt finde lyspunkter i det herren 2020. Vores arbejdsmarked har fået en kæmpemæssig omvæltning. Der er dømt hjemme- og distancearbejde på fuld drøn, mens børn og andre familiemedlemmer suser om ørene på os. Det kan du læse mere om i denne artikel med Liselotte Lyngsø.

 

Vaccine med det vuns!

Det er ikke kun på arbejdsfronten, at der er sket store ændringer. Flere forbedringer har sneget sig ind i vores samfund – i verden – under coronakrisen. Noa Redington giver dig 5 af dem i dette debatindlæg fra politiken. Her bliver du mindet om, at vi gik fra at håbe på en færdig vaccine inden for 2 år, til at vi allerede regner med at have hele Danmarks befolkning vaccineret til sommer.

“På mindre end et år er der udviklet en vaccine. Flere. Nogen har en beskyttelsesgrad på ca. 95 procent, hvilket er helt uhørt højt. Vores kære epidemiologer sagde i begyndelsen af året, at der kunne gå halvandet til to år, før vi kunne blive stukket i armen. Og selv da ville der være tale om en historisk bedrift.”

-Noa Redington.

Fortabte Trump

Uden corona havde Donald Trump haft en fair chance for at vinde præsidentvalget. Han tabte overbevisende. Prisen for hans narcissistiske hurlumhej i Det Hvide Hus blev for stor.

En lektie fra pandemien er, at kvaliteten af regeringsførelsen er afgørende. De nordiske lande klarer det stærkt – Sverige er som bekendt et selvvalgt eksperiment. Ditto har de fleste asiatiske lande et imponerende greb om coronaen. Trumps regering faldt fra hinanden i en fatal rus af dårlige og vilkårlige beslutninger.

Joe Biden er ikke en mirakelmager, men han er en ny gammel start. Biden ved, hvad han gør, og hans overbevisning om USA’s vigtige rolle i verden er en af de få konstanter i hans alenlange politiske karriere. Verden har brug for en præsident, der er forudsigelig. Som tager klimakrisen alvorligt. Som ikke kissemisser med Putin, Erdogan og Bolsonaro.

20 januar 2021 er der vagtskifte i Washington. Det kan kun gå for langsomt.

 

Klimaets comeback i coronakrisen

Under coronakrisen har vores klima fået lov at trække vejret igen. Det har fået rent luft i lungerne efter at vores himmel næsten har været helt fri af flyvemaskiner og vejene stortset uden trafik.

Men det har ikke kun været den begrænsede trafik, der har givet klimaet plaster på.

“Der er sat turbo på den grønne omstilling. Epidemien har ændret på to fronter, dels tager verdens CO2 en puster, mens de store produktionshjul drejer langsommere under krisen. Det kan ses i tallene.

Det Internationale Energiagentur forudser, at den gode energi snart vil overtage kuls rolle, når det handler om at producere elektricitet. Der er lang vej endnu, men 2020 var præcis det vendepunkt, det skub, vi havde brug for.”

 

Samfundssind i særklasse

Det er ikke taget ud af den blå luft, at ordet “samfundssind” blev udnævnt som årets ord i 2020. Og det har bestemt heller ikke kun været inden for Danmarks grænser, at det er blevet udøvet. Den globale pandemi har været vores alles kamp at besejre. Og vi ville ikke have nået så langt, som vi er nu, hvis ikke vi havde kæmpet mod den sammen.

“Man skal formentlig tilbage til afslutningen af Anden Verdenskrig for at finde et forløb, hvor verdens lande har fulgt hinandens skæbner så tæt. Hvor så mange har håbet på det samme på samme tidspunkt.”

 

Læs hele Noa Redingtons indlæg på Politiken om, hvordan Covid-19 har ændret vores verden til det bedre på fem afgørende punkter.

Original artikel: Politiken.

Skrevet afNoa Redington.